2011. szeptember 6., kedd

A liturgikus tánc


A Nyolc Boldogság Közösségben a testvérek szombaton, a feltámadási vesperást követően a dicsőítésüket, hálaadásukat, örömüket tánccal is kifejezik. Ezáltal is egész lényükkel ünnepelni és hirdetni akarják az Élet győzelmét. 

„A vallásos tánc a lelki öröm kifejezése. Nemcsak szavakkal vagy dallammal, hanem az egész lény mozdulatával, test és lélek szabad kibontakozásával írt ima.(...)Már a közösségi élet kezdetén minden területen rátaláltunk az élet értelmére: munka és nyugalom, aszkézis és ünnep, szegénység és szépség. Az élet akkor szép, ha értelme van. Amikor Istennek adjuk életünket, minden értelmet nyer. A legkisebb mozdulat, szó hirtelen az örökkévalóság szintjére emelkedik. Minden Isten függvényében rendeződik el, minden rá vonatkozik, hozzá kapcsol bennünket. Tegyetek mindent Isten dicsőségére (1 Kor 10,31).Az élet liturgia, amelyben minden Istent dicsőíti.(...)Egész életmódunkban újra rá kell találnunk az élet szépségének értelmére.(...) 

Amikor belépünk testünk templomába, akkor jelenvalóvá válunk a bennünk levő Isten számára. Isten pedig szeretet, világosság, jóság, szépség. Ha tekintetében akarunk élni, hagynunk kell, hogy felöltöztessen bennünket szeretetével, világosságával, jóságával, szépségével.” 

Így ír a liturgikus táncról Jo Croissant, a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség alapítójának felesége, „A test a szépség temploma” c. könyvében.

És nézzük mit jelent ez a gyakorlatban :-)

Vannak olyan táncok, amelyeket csak a nővérek, vagy a testvérek ill. a közösség papjai táncolnak külön. Íme egy tánc nővérek előadásában:


Vannak páros táncok is és akad olyan alkalom, amikor az egész közösség együtt táncol:


Aki ki akarja próbálni, az a közösség egy lelkigyakorlatán, ill. nyáron a Tábor Hegyi Napokon megteheti, vagy megbeszélés alapján külön is részt vehet a közösség életében és a liturgiában egyénileg vagy csoportosan. A kapcsolatfelvételhez a közösség honlapján találhatók a budapesti és homokkomáromi elérhetőségek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése