2014. december 21., vasárnap

Vatikáni figyelmeztetés a holisztikus gyógyítással kapcsolatban

Különböző típusú eljárásokat végeznek a holisztikus egészségiparban. Néhány ezek közül jó, míg mások nem. A vitaminterápia például néha hasznos. Vannak azonban olyan, a holisztikus gyógyítást alkalmazó orvosok által használt praktikák vagy eljárások, melyek az úgynevezett univerzális energiaerőn alapulnak. Az ebből fakadó hit a keleti vallásokból vagy ősi pogány hiedelmekből származik. Ezt az energiaerőt hiszik istenként, és úgy vélik, hogy bárki megcsapolhatja ezt az energiát, hogy felfedezzük isteni voltunkat, hogy ezt az erőt gyógyításra használjuk. A holisztikus gyógyításban az energiapályákat úgy ismertetik, mint amelyek megtalálhatók a szervezetben. Az orvostudomány viszont nem ismeri el az energiapályák létezését a szervezeten belül.

Ez egy New Age hiedelem, valójában "spirituális energia" vagy okkult energia az, amiben hisznek a New Age követői. Ezt az energiát hívják még qui, qi (chi), vagy prána néven is.A hinduizmusban és a New Age-ben elmerült katolikusok problémájának megoldása érdekében a Vatikán készített egy dokumentumot a New Age hiedelmek és gyakorlatok bemutatására. Ennek címe: Jézus Krisztus, az élő víz hordozója: keresztény reflexió a “New Age”-ről (http://www.karizmatikus.hu/images/stories/docs/elo_viz.rtf.pdf). Ez a dokumentum ismerteti a főbb New Age hiedelmeket, és felsorolja a legismertebb New Age praktikákat, melyek népszerűek katolikus körökben, de a szekuláris világban is. A vatikáni dokumentumban ezek a holisztikus gyógyászati gyakorlatok is megtalálhatók:

Akupunktúra
Biofeedback
Kineziológia (alkalmazott kineziológia)
Homeopátia
Íriszdiagnosztika
Bizonyos típusú masszázsok
Rebirth (újjászületés)
Orgonómia
Feldenkrais
Reflexológia
Rolfing
Polaritás Masszázs
Terápiás érintés

Különféle gyógynövény alapú gyógyszerek (egyes orvosok "spirituálisan potenciált" gyógynövényeket használnak, melyeket pszichés módszerekkel készítenek, szájon át történő bevitelre). Miért tekintjük ezeket New Age praktikának? Mindezek mögött a New Age filozófia áll, a meggyőződés az univerzális energia erejéről, amelyről feltételezik, hogy keresztülfolyik minden emberen és minden dolgon. A New Age hívők szerint ha ezeket az energiacsatornákat blokkolják, betegség lesz ennek az eredménye. Ezért úgy gondolják, hogy az ember egészségének helyreállításához fel kell oldani a meridiánokat vagy az úgynevezett energiacsatornákat a testben.Különböző technikákat használnak erre. Ezek az eljárások megtalálhatók a fenti listában. 



Forrás: karizmatikus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése