2014. szeptember 3., szerda

A Szentlélek adja meg a keresztény ember identitását, nem pedig a teológiai diploma

Ferenc pápa kedd reggeli homíliája


A keresztények a Szentlélektől nyerik tekintélyüket, nem pedig az emberi bölcsességből vagy a teológiai diplomából. Ezt emelte ki kedd reggeli szentbeszédében Ferenc pápa, aki szeptember hónapban újrakezdte a hagyományos homília-sorozatát a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában. A pápa ezúttal azt hangsúlyozta, hogy a keresztény önazonosságot Krisztus Lelke, nem pedig a világi szemlélet adja meg nekünk.

Az embereket megdöbbentette Jézus tanítása, mert szavának tekintélye volt. Ferenc pápa a keddi evangéliumi szakaszból kiindulva elmélkedett az Úr tekintélyének természetéről, illetve a belőle következő keresztény identitásról. Jézus nem egyszerű prédikátor volt, mivel a Szentlélek felkenése által kapta meg tekintélyét. Jézus Isten felkent fia volt, akit azért küldött, hogy üdvösséget, szabadságot hozzon az embernek. Egyesek azonban megbotránkoztak Jézus stílusán, identitásán és szabadságán – mondta a pápa, majd így folytatta:

Mi pedig föltehetjük magunknak a kérdést, milyen a mi keresztény identitásunk? Jól mondja Szent Pál az első korinthusi levélben (vö. 1Kor 2,10b-16): ezekről a dolgokról mi nem az emberi bölcsesség sugallta szavakkal beszélünk. Pál nem azért hirdetett, mert a Lateráni vagy a Gergely egyetemen tanult… Nem és nem! Nem emberi bölcsességgel, hanem a Lélek által tanított szavakkal hirdetett, a Lélektől felkenve, s a „lelkiekhez lelkieket mérve”. De az ember saját erejéből nem érti meg Isten Lelkének dolgait, egyedül nem képes fölfogni azokat – magyarázta a pápa.

Ezért ha mi, keresztények nem értjük meg a Lélek dolgait, nem adjuk tovább és nem tanúskodunk róla, elveszítjük identitásunkat. Az ilyenek számára a Lélek dolgai őrültségek, mert nem képesek értelmezni őket. A Szentlélek által mozgatott ember azonban mindent megítél: szabad anélkül, hogy őt bárki más megítélné.

A keresztény identitás tehát Krisztus gondolata, vagyis Krisztus Lelke – jelentette ki Ferenc pápa, majd hozzátette: az, ha nem a világ szemlélete szerint élünk, nem úgy gondolkodunk, nem úgy ítélkezünk. Lehet öt diplomád is teológiából és még sincs benned a Szentlélek. Lehetsz nagy teológus, de nem vagy keresztény, mert nincs meg benned Isten Lelke. A Szentlélek adja meg a tekintélyedet, az identitásodat – magyarázta a pápa.

A nép ezért nem szerette azokat a prédikátorokat, törvénytudókat, mert bár teológiáról beszéltek, nem tudtak a szívhez szólni, nem adtak szabadságot. Nem voltak képesek elvezetni a népet saját identitásához, mert nem voltak felkenve a Szentlélek által. Jézus tekintélye és a keresztény ember tekintélye éppen ebből a képességből ered, hogy megértsük a Lélek dolgait, beszéljük a Lélek nyelvét. A Szentlélek felkenéséből származik. 

Hányszor és hányszor találkozunk a hívek között egyszerű idős asszonyokkal, akik talán még az általános iskolát sem végezték el, de jobban beszélnek egy teológusnál, mert bennük van Krisztus Lelke. Az a Lélek, amely Szent Pálban is megvolt és amit mindannyiunknak kérnünk kell. Urunk, add meg nekünk a keresztény identitást, amely neked volt. Add nekünk Lelkedet. Add meg nekünk, hogy úgy gondolkozzunk, érezzünk, beszéljünk, ahogy Te, vagyis add nekünk, Urunk a Szentlélek felkentségét – fohászkodott végül kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa. 

Forrás: Vatikáni Rádió 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése