2014. június 22., vasárnap

Megszentelődésünk forrása az Eucharisztia

Könyvajánló

Raniero Cantalamessa: Megszentelődésünk forrása az Eucharisztia (Marana Tha kiadó)

„…Az eucharisztikus kontempláció önmagában nem más, mint kapcsolatteremtés az Ostyában valóságosan jelen levő Jézussal és rajta keresztül a Szentlélek által az Atyához való felemelkedés képessége, vagy pontosabban, adománya. Mindez a lehető legteljesebb külső és belső csöndben. A csönd a kontempláció kedves vőlegénye, aki védelmezi őt, mint ahogyan József védelmezte Máriát. (…)

Jézust szemlélve az Oltáriszentségben azt a próféciát valósítjuk meg, amit halála pillanatában a kereszten teljesített be: „Föltekintek arra, akit keresztülszúrtak.” (Jn 19,37) Sőt az ilyen kontempláció maga is prófécia, mert előrevetíti azt, amit a mennyei Jeruzsálemben fogunk csinálni. A legeszkatalogikusabb és legprófétaibb tett, amit az Egyházban véghez lehet vinni. A végén nem áldozzák fel többé a Bárányt, nem esznek többé a húsából. Vagyis megszűnik majd az átváltoztatás és az áldozás; de nem fog megszűnni az értünk feláldozott Bárány szemlélése. Ugyanis ez az, amit a szentek csinálnak a mennyben (vö. Jel 5,1 kk). Amikor a tabernákulum előtt térdelünk, már a mennyei egyházzal együtt alkotunk egyetlen kart: ők az oltár előtt, mi pedig úgymond az oltár mögött; ők a színről színre látásban, mi pedig a hitben.

A Kivonulás könyvében olvassuk, hogy „amikor Mózes lejött a Sínai hegyről, nem tudta, hogy arcának bőre ragyogott, mivel vele beszélt” (Kiv 34,29) Mózes nem tudta és mi sem fogjuk tudni (mert így a legjobb); de talán velünk is megtörténik majd, hogy amikor az ilyen pillanatokból visszatérünk a testvérek közé, valaki észreveszi, hogy arcunk ragyog, mivel az Urat szemléltük. Ez lesz a legszebb adomány, amellyel megajándékozhatjuk őket.”

Forrás: Marana Tha sorozat 77., 1999, ford. Büki Pál, pp 77-79.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése